L’obrador compartit es fa realitat gràcies a l’acord entre l’Ajuntament de Jorba i el Parc Agrari de la Conca d’Òdena

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena ha fet un pas endavant en la dinamització del sector agroalimentari amb la signatura del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Jorba per posar en marxa l’obrador compartit del territori. Aquest nou equipament ofereix als productors un espai professional per transformar les seves matèries primeres en productes d’alt valor afegit, contribuint a impulsar l’economia local i fomentant la producció sostenible.

L’obrador, situat en un espai cedit per l’Ajuntament de Jorba, ha estat possible gràcies a una inversió conjunta de la Diputació de Barcelona, que ha aportat 171.645,89 euros, i la Generalitat de Catalunya, que hi ha destinat 53.000 euros. A més, el projecte ha comptat amb el suport del Consell Comarcal de l’Anoia i dels 16 municipis que formen part del Parc Agrari de la Conca d’Òdena. L’equipament, que disposa d’aproximadament 120 m², està dissenyat per cobrir les necessitats de transformació tant de productes làctics com vegetals, i es preveu que esdevingui un referent per a l’artesania alimentària de la comarca.

L’obrador es divideix en dues àrees principals. La primera, dedicada a la transformació de vegetals, està equipada amb fogons, forn, taules de treball, rentaplats industrial, cambra frigorífica, autoclau, envasadora al buit i Túrmix industrial, entre altres utensilis bàsics. Aquest espai permetrà als productors transformar les seves collites en una àmplia varietat de productes, com cremes de verdures, conserves de tomàquet, most de raïm i llegums cuits i envasats. La segona àrea, destinada a la producció làctica, compta amb fogons, forn, taules de treball, rentaplats, neveres, neveres de maduració, una cuba de quallar, pasteuritzador i iogurtera, i permetrà l’elaboració de productes com iogurts, mató, formatges i gelats. Tots els espais s’aniran equipant progressivament amb més material per afavorir la producció i adaptació a les necessitats dels productors.

Durant els primers mesos del 2025, es preveu l’inici de les formacions per a l’ús de la maquinària de l’obrador, així com un període de proves perquè els diferents productors puguin familiaritzar-se amb les instal·lacions i adaptar els seus processos de producció. Paral·lelament, es posarà en marxa una campanya de captació d’usuaris per fomentar que més artesans del territori aprofitin aquest nou recurs. Per a contactar i sol·licitar més informació els productors es poden posar en contacte al correu hola@parcagrarico.cat.

El conveni de cessió de l’espai municipal ha estat signat avui per l’alcaldessa de Jorba, Pilar Queralt, i el vicepresident del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, Pep Gorgori. L’alcaldessa ha donat la benvinguda a l’acte i ha destacat l’assoliment d’un projecte que culmina quatre anys de treball conjunt entre ajuntaments, associacions de productors, comerciants, hostalers, el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona. Queralt ha subratllat l’impacte positiu de l’obrador compartit per a la comunitat: “Aquest projecte no només beneficia els productors, sinó que dona visibilitat als productes de proximitat, garanteix la seva qualitat sanitària i contribueix a dinamitzar la Conca d’Òdena, consolidant un model sostenible i arrelat al territori”.

Per la seva banda, Pep Gorgori ha posat en valor el projecte com a referent nacional: “Aquest obrador no només és una instal·lació de comarca, sinó també un equipament de país que marca una direcció clara: donar més protagonisme als productors locals i fomentar un consum més proper i sostenible”. Finalment, Sònia Torra, representant de l’Associació de Productors, ha destacat l’oportunitat que l’obrador compartit suposa per centralitzar la producció, millorar les condicions dels productes i fer créixer els projectes dels productors locals.

Un projecte que dona resposta a una necessitat del territori

La creació de l’obrador compartit respon a una necessitat expressada de manera recurrent pels productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, que reclamaven un espai adequat per transformar els seus productes sense haver de dependre d’infraestructures externes. L’obrador no només facilita aquesta transformació, sinó que també permet als petits productors accedir a nous canals de comercialització, incrementant la seva competitivitat.

Pel que fa a la previsió d’ús, l’obrador de làctics comptarà amb un grup d’usuaris fixos que, de manera setmanal, elaboraran productes com iogurts i formatges. En canvi, l’obrador de vegetals tindrà una demanda més estacional i variada. Per exemple, a l’estiu, quan hi ha excedents de verdures, es farà servir per a la producció de conserves i cremes, mentre que a la tardor serà utilitzat pels productors de raïm per a l’elaboració de most. Els productors de llegums, com el cigronet, també tindran l’oportunitat de coure i envasar els seus productes durant tot l’any.

Una mirada cap al futur: el Marketplace del Parc Agrari

A més dels espais d’elaboració, l’equipament comptarà amb una zona específica per centralitzar i preparar les comandes del futur marketplace del Parc Agrari, una plataforma digital que es preveu que entri en funcionament durant el primer trimestre de l’any vinent. Aquest marketplace facilitarà la comercialització directa dels productes elaborats al mateix obrador, connectant els productors amb els consumidors finals i reforçant la visibilitat dels productes de proximitat.

Amb aquesta nova infraestructura, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena reafirma el seu compromís amb el desenvolupament del territori, fent valdre la feina dels productors locals i oferint-los les eines necessàries per créixer i consolidar-se dins d’un mercat cada cop més exigent.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *