Banc de Terres del Parc Agrari de la Conca d’Òdena: recuperant el Valor de la Terra Agrària

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i els Ajuntament de la Conca d’Òdena, impulsen un projecte innovador anomenat Banc de Terres. Aquest projecte té com a objectiu principal la recuperació de terres agràries abandonades o en desús, fomentant la producció agrícola i contribuint a la reducció del risc d’incendi forestal.

Què és el Banc de Terres?

El Banc de Terres és una iniciativa que facilita l’accés a la terra per part de persones interessades en l’agricultura, alhora que ofereix als propietaris d’aquestes terres una oportunitat per revalorar-les i evitar-ne l’abandonament. A través d’aquest banc, es crea un pont entre els propietaris i els arrendataris potencials, assegurant que les terres continuïn sent productives i ben gestionades.

Serveis a disposició

El projecte ofereix una sèrie de serveis per als propietaris i arrendataris:

  • Servei jurídic: assessorament en la redacció i aprovació de contractes d’arrendament.
  • Servei tècnic: informació i acompanyament durant tot el procés de cessió de terres.
  • Plataforma web: llistat de terres disponibles per arrendar (només per a usuaris registrats).
  • Suport Tècnic: ajudes en la recuperació de terrenys abandonats.

Context legal i avantatges

Amb l’aprovació de la Llei d’Espais Agraris el 2019, es va establir el registre de parcel·les agràries en desús. Això significa que les terres que no estan en ús poden ser objecte d’intervenció per part de la Generalitat de Catalunya. El Banc de Terres s’alinea amb aquesta legislació per ajudar els propietaris a evitar que les seves terres caiguin en l’abandonament i puguin seguir contribuint a l’activitat agrícola.

Més informació

El Parc Agrari us convida a les jornades de presentació del projecte Banc de Terres que es duran a terme:

  • La Pobla de Claramunt: 3 d’octubre del 2024, 19:00 h a la Sala de Plens.
  • – Jorba: 10 d’octubre del 2024, 19:00 h a la Sala de Plens.
  • – Òdena: 19 d’octubre del 2024, 11:00 h a la Sala de Plens.

Si esteu interessats a formar part d’aquest projecte, no dubteu a contactar amb el vostre ajuntament o amb el tècnic del Banc de Terres de la Diputació de Barcelona, Pere Navarro, a través del mòbil 689 22 26 91 o del correu bancdeterres@diba.cat.