Des de 2023, l’Associació de productors de la Conca d’Òdena treballem per conservar varietats tradicionals de fruiters a l’Arborètum de l’Anoia. Amb la col·laboració de productors, informants i @eixarcolant, mantenim varietats de més de 50 anys, assegurant el seu cultiu i ús.
Gràcies al cofinançament europeu del FEADER i en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027, hem disposat de l’ajut a la conservació de recursos genètics agrícoles per tal de seguir contribuint a preservar la biodiversitat cultivada i el patrimoni del nostre territori.
Durant el 2024 i fins el 30 de juny del 2025 hem realitzat les següents accions dins del marc d’aquest ajut:
Conservació de 62 varietats locals d’espècies llenyoses: arbusts i arbres fruiters.
Caracterització de la figuera negra llarga de Cal Cinto, l’olivera pigada de Can Jan Ramonet, els presseguers gavatx i vinya de Cal Menjapalla, i les pereres de Cal Bernat i d’hivern de Cal Menjapalla.
Manteniment i actualització de bases de dades conjuntes per poder posar en comú tota la feina feta per a tots els bancs de germoplasma i entitats de conservació que realitzen la mateixa tasca que nosaltres.
Prospecció i recopilació de coneixements etnobotànics a la comarca de l’Anoia per tal de conservar el màxim nombre de varietats de fruiters possibles.
Visites divulgatives a l’Arborètum de l’Anoia per tal de donar a conèixer in situ el seu funcionament, les varietats que s’hi conserven i els objectius del projecte a totes les persones interessades.
El Banc de Terres ja compta amb 150 hectàrees disponibles per a l’explotació agrícola i ramadera
En les properes setmanes, es realitzaran assistències tècniques personalitzades sobre el projecte per a aquells interessats en recuperar terres a la comarca
El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, amb el suport de la Diputació de Barcelona i els Ajuntaments de la Conca, continua desenvolupant el Banc de Terres, una iniciativa que té com a objectiu la recuperació de terres agràries abandonades o en desús. Aquest projecte ja en marxa busca revitalitzar sòls que, sense una gestió activa, quedarien desprotegits i inactius, alhora que fomenta la producció agrícola i contribueix a la reducció del risc d’incendi forestal.
Amb el projecte Banc de Terres, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena pretén dinamitzar el sector agrari de la zona. És una eina que ofereix terres de propietaris preocupats pel sector, per engegar o ampliar projectes agraris per aquells agricultors interessats en treballar-les. A més, la iniciativa contribueix a la protecció del medi ambient, ja que una millor gestió del territori ajuda a conservar l’entorn natural de la comarca i mantenir el paisatge agroforestal tant característic.
Actualment, el Banc de Terres compta amb unes 150 hectàrees de terres disponibles per a la seva explotació, de les quals 2 finques són de mida gran i 4 de mida petita. A més, s’han registrat 6 sol·licitants de l’Anoia que busquen terres per treballar, incloent un sol·licitant que ja ha elaborat un Pla d’empresa per a l’explotació dels terrenys. Fins ara, s’ha aconseguit un acord de pastura i un ajut per a la posada en marxa d’aquests terrenys, així com una finca de relleu agrari per a l’explotació ramadera en extensiu.
Amb aquesta iniciativa, el Parc Agrari vol no només revitalitzar les terres agràries, sinó també millorar la seguretat i la salut ambiental de la zona, prevenint possibles incendis forestals i afavorint l’activitat econòmica local. El projecte compta amb el suport de les administracions locals i el compromís de diverses entitats per garantir una gestió sostenible dels recursos naturals.
Per a aquells interessats a formar part del projecte Banc de Terres, poden consultar la web bancdeterres.cat o posar-se en contacte amb el tècnic del projecte a través del correu electrònic bancdeterres@diba.cat. També és possible contactar amb els ajuntaments de la Conca d’Òdena per obtenir més informació i resoldre dubtes sobre la participació al projecte.
Per facilitar l’accés i l’acompanyament a les persones interessades, s’han programat diverses sessions informatives i de suport a diferents municipis de la comarca. Aquestes sessions seran realitzades a:
9 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, al Centre Innovació a Empreses (Vilanova del Camí)
10 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, a l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui
12 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, a l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt
16 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, a l’Ajuntament de la Torre de Claramunt
17 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, a l’Ajuntament d’Orpí
19 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, a l’Ajuntament d’Argençola
26 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, a l’Ajuntament de Jorba
30 de juny de 2025, de 9 a 14 hores, a l’Ajuntament d’Òdena
Tancament assistència i suport a territori: 1 de juliol de 2025, de 9 a 14 hores, al Consell Comarcal de l’Anoia